Kun menestyvä yrittäjä Rautala joutuu auto-onnettomuuteen ja loukkaantuu vakavasti, elämä mullistuu. Hän joutuu sairaalaan, leikkauspöydälle ja viikkojen kuntoutukseen, jossa hän on pitkään liikuntakyvyttömänä muiden huolenpidon armoilla. Elämistä on opeteltava uudelleen, ihan ensimmäisestä vesikulauksesta alkaen.

Ympärillä pyörii suuri hoitokoneisto. Mitä kaikki maksaa: tehohoito, kuntoutus, ylläpito? Ja kuka sen maksaa? Rautalan omaatuntoa alkaa kolkuttaa... Onko hän kantanut kortensa kekoon hyvinvointiyhteiskunnan puolesta? Sairaalassa hoidetaan niitäkin, jotka eivät ole tehneet osuuttaan yhteisissä talkoissa. Pitäisikö? Julkisen terveydenhuollon rattaat natisevat, kun valtio leikkaa budjetteja, keskittää ja priorisoi. Kari Hotakaisen romaaniin perustuva näytelmä Luonnon laki ottaa kantaa, tuimasti, hauskasti ja osuvasti. Näytelmän ohjaa vierailijana Hanna Ojala. Ensi-ilta on 9.3.2017.

Sairaalan elämä on yhtä aikaa irvokasta ja ihanaa, haurasta ja haisevaa, surullista ja huvittavaa. Rautala kamppailee kivun keskellä, lääkehuuruiset mielikuvat pyörivät hurjana piirileikkinä. Kun ihminen parsitaan kokoon, eheytyvätkö kaikki säröt, nouseeko vuoteelta sama mies, joka siihen viikkoja sitten kannettiin? Naapurivuoteen nuoreen potilaaseen Baduun Rautala suhtautuu aluksi epäluuloisesti. Jossain mielen pohjalla kaihertaa ajatus lasta odottavasta tyttärestä ja omista iäkkäistä vanhemmista. Sairaanhoitaja Laura puolestaan uurastaa, sopeutuu vähennyksiin ja uudistuksiin, sietää pitkiä vuoroja ja potilaiden oikkuja – mutta miten kauan?

Vakavasta kolarista selvinneen kirjailijan Kari Hotakaisen näkökulma toipumistarinaan perustuu henkilökohtaisesti koettuun.

-  Luonnon laki tutkii aikamme suurta tabua: ihmisen riippuvaisuutta toisista ja hoivan tarvetta. Sitä, että synnymme maailmaan toisten hyvyyden armoille ja tahdomme kuolla käsi jonkun kädessä, ohjaaja Hanna Ojala pohtii. - Nykymaailmassa kaikella on hintalappu. Voiko hoivaa hinnoitella? Eikö se kuulu itsestään selvästi kaikille? Ovatko jotkut siihen oikeutetumpia kuin muut?

Vakavat teemat yhdistyvät esityksessä hersyvään komiikkaan, ja moni kohtaus yhtaikaa liikuttaa ja naurattaa.

Näytelmän lavastuksen ja puvut on suunnitellut vierailijana Silja Kauppinen. Rooleissa nähdään Jorma Tommila (Rautala), Anna Lemmetti-Vieri (Laura), Reetta Kankare, Abdirahman Bile, Ville Härkönen sekä Heidi Kurvinen ja Nuutti Saari.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle