Säihkyvä ja vauhdikas musikaali BILLY ELLIOT (Billy Elliot the Musical) on Vaasan kaupunginteatterin syksyn avaus suurella näyttämöllä.  Maailmanlaajuisen menestyksen saavuttaneen brittimusikaalin on säveltänyt Elton John ja käsikirjoittanut Lee Hall. Musikaalin ohjaajana vierailee Jakob Höglund.

Billy Elliotin tapahtumat sijoittuvat 1980-luvulle pohjoisenglantilaiseen kaivoskaupunkiin. Maassa ovat meneillään maanlaajuiset lakot vastalauseina Margaret Thatcherin konservatiivisen hallituksen päätökselle lakkauttaa pohjoisen kannattamattomia hiilikaivoksia. Billyn kotikaupungissakin kuohuu, kaivostyöläiset lakkoilevat ja työläisten ja poliisien kesken syntyy mellakoita. Tätä vasten piirtyy päähenkilön, 12-vuotiaan Billyn tarina.

Musikaali koskettaa monella eri tasolla. Se kertoo unelmista ja mahdollisuuksista - sekä peloista ja ennakkoluuloista. Äiditön Billy elää isoäitinsä sekä kaivoksessa työskentelevien isänsä ja veljensä kanssa. Billy harrastaa nyrkkeilyä, kuten seudun muutkin pojat, mutta balettisali vetää poikaa enemmän. Salaa isältään hän vaihtaa nyrkkeilyharjoitukset balettitunneiksi. Billy haaveilee tanssijan urasta ja ponnistaa eteenpäin vastuksista huolimatta. Ja usko unelmaan kantaa kauas - koko työläisyhteisö näkee Billyn unelmassa lopulta vertauskuvan paremmasta tulevaisuudesta.

Jakob Höglund on suunnitellut koreografian yhdessä Ida Jousmäen kanssa. Vauhdikkaissa tanssikohtauksissa nähdään erilaisia tanssityylejä, mm. balettia, street-tanssia, jazz-tanssia ja steppiä. Lavastajana vierailee tukholmalainen Sven Haraldsson. Puvut on suunnitellut Heidi Wikar. 9-henkistä orkesteria johtaa Sauli Perälä. Syksyn esityksissä on ruotsinkielinen tekstitys.

Suuri esiintyjäjoukko. Pääroolissa vuorottelee kolme vaasalaispoikaa

Musikaalin nimiroolissa Billynä vuorottelee kolme vaasalaispoikaa: Silas Lorenz, Robin Asukas ja Kalle Lorenz. Billyn isää Jackieta näyttelee Timo Luoma, isoaveljeä Tonya Oiva Nuojua ja tanssinopettajaa Mrs Wilkinsonia Emmi Kangas. Muissa rooleissa nähdään näyttelijät Marika Westerling, Kirsi Asikainen, Lauri Kukkonen, Ville Seivo, Toni Ikola ja Reetta Kankare sekä tanssijat Filip Ohls, Sara Sellberg, Miika Alatupa ja Kimmo Alakunnas.

Esiintyjäryhmä on suuri, 50 henkeä. Esityksissä nähdään kerrallaan 35 esiintyjää. Musikaalin on kiinnitetty suuri joukko avustajia, mm. kolmekymmentä 10-15-vuotiasta lasta ja nuorta, jotka vuorottelevat kahtena eri ryhmänä esityksissä. 

Menestysmusikaali maailman näyttämöillä

Billy Elliot -musikaalin pohjana on Lee Hallin käsikirjoitus elokuvaan Billy Elliot, jonka Stephen Daldry ohjasi vuonna 2000. Lee Hallin ja Elton Johnin luoma musikaaliversio kantaesitettiin Lontoossa vuonna 2005. New Yorkin Broadwayllä musikaali kantaesitettiin vuonna 2008. Kotimaassaan lukuisia teatterialan arvostettuja palkintoja voittanut musikaali on ensi-iltansa jälkeen valloittanut teatteriyleisöt ympäri maailmaa, sitä on esitetty Euroopassa mm. Norjassa, Ruotsissa, Hollannissa, Tanskassa, Virossa ja Italiassa. Billy Elliot on esitetty suurella menestyksellä myös Kanadassa, Koreassa ja Australiassa.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle