Ronja Ryövärintytär on kevään iloinen uutuus, joka viehättää sekä lapsia että aikuisia. Astrid Lindgrenin romaaniin pohjautuvan näytelmän ohjaa Vaasan kaupunginteatteriin Fiikka Forsman. Ryövärimetsän upeasta visualisoinnista vastaa lavastaja ja valosuunnittelija Jukka Kyllönen. Puvut on suunnitellut Pasi Räbinä. Anna Nekrassova on toiminut nukketeatteriohjaajana. Näytelmän musiikin on säveltänyt Björn Isfält,kapellimestarina on Sauli Perälä. Näytelmän ensi-ilta on 19.3.2016 teatterin suurella näyttämöllä.

Astrid Lindgren (1907-2002) julkaisi Ronja Ryövärintytär -romaaninsa vuonna 1981. Ronjan tarinan näyttämösovituksessa villiä vauhtia, huumoria ja lämmintä elämänfilosofiaa. Ronja kasvaa ryöväripäällikkö Matiaksen ainoana tyttärenä Matiaksenlinnassa. Salaman halkaiseman linnan keskellä on syvä Helvetinkuilu. Linnan toiseen puoliskoon muuttaa asumaan Matiaksen vihamies Borka rosvojoukkoineen.

Näytelmä on kuvaus ystävyydestä ja kasvamisesta. Se kertoo myös nykypäivästä: raja-aidoista ja riidoista sekä lapsesta, joka kantaa huolta vanhemmastaan. Se kertoo myös aikuisista, joiden on aika päästää irti lapsesta ja sallia hänen kulkea omaa tietään. Ronja uhmaa vanhempiaan ja ystävystyy varoituksista huolimatta vihollissuvun pojan Birkin kanssa. Isä raivostuu, mutta päättäväinen Ronja ei anna periksi. Nuoret muuttavat kahdestaan kauas Karhuluolaan. Ryövärimetsä on kesytön ja vaarallinen, sen varjoissa asuu myyttisiä olentoja, männiäisiä, maahisia ja ajattaria. Mutta sille, joka tuntee oikeat polut, metsä tarjoaa myös suojan. Ja rohkea Ronja löytää metsässä – ja elämässä - myös ihan oman polkunsa.

Ronjan ja Birkin ystävyys luo sovun kiistelevien perheiden välille. Aikuisten leppymättömät sydämet saavat taipua. Ja kun silmut puhkeavat puihin, kaikuu Ronjan keväthuuto – hurja riemuhuuto, joka kantaa kauas metsään.

Näytelmän nimiroolia Ronjaa näyttelee Reetta Kankare, muissa rooleissa nähdään Oiva Nuojua (Birk), Jorma Tommila (Matias), Anna Lemmetti-Vieri (Loviisa), Ville Härkönen (Kalju-Pietu), Sam Wikman (Borka), Essi Hurme, Ville Seivo, Risto Saarela ja Timo Luoma.

Mukana ovat myös avustajina Jenny Malmberg, Anne Tastula, Anna Nekrassova , Emma Uusi-Kokko, Joni Valli ja Reijo Österlund. . Ryövärimuusikkoina soittavat Sauli Perälä, Tuukka Aitoaho ja Sami Sillanpää sekä Emma Uusi-Kokko.

Esityksen ikäsuositus: 6-vuotiaista alkaen.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle