Lapualaislähtöinen kirjailija Taina Latvala on kirjoittanut Vaasan kaupunginteatterille uuden näytelmän. SAMAN KATON ALLA kuvaa pohjalaisuutta, perhesiteitä ja maaseudun muutosten tuulia koskettavasti ja humoristisesti. Näytelmän on ohjannut Erik Kiviniemi.  

Tarinan tapahtumat sijoittuvat eteläpohjalaiselle karjatilalle. Helsingissä asuva Matias tuo ensimmäistä kertaa kihlattunsa näytille lapsuudenkotiinsa. Perheen joulurauha on uhattuna, kun miniä ei ole aivan sellainen kuin isäntä ja emäntä olivat odottaneet. Tunnelmaa hämmentää myös isoveli Hane, joka on sotkenut asiansa pahemman kerran. Tilalla pitäisi tehdä sukupolvenvaihdos, mutta kuka pystyy jatkamaan isän elämäntyötä? Mitä tapahtuu, kun kulttuurit törmäävät ja kun tunteet, toiveet ja pyrkimykset ajavat eri suuntiin? Saman katon alla jokaisella on todellakin oma lehmä ojassa.

Näytelmän lavastuksen ja puvut on suunnitellut Maria Antman. Rooleissa esiintyvät Kirsi Asikainen, Jari Hietanen, Lauri Kukkonen, Jenni Banerjee (vierailija), Emmi Kangas ja Jorma Tommila.

------

Taina Latvala (s. 1982) on lapualaissyntyinen, nykyään Helsingissä asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja kolumnisti. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale (WSOY 2007) sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Romaaninsa Välimatka (2012) pohjalta Latvala kirjoitti samannimisen näytelmän, joka nähtiin kantaesityksensä Vaasan kaupunginteatterissa vuonna 2014. Vuonna 2015 ilmestyi Latvalan novellikokoelma Ennen kuin kaikki muuttuu. Latvalan novelleja on ilmestynyt myös antologioissa, muun muassa Matkanovelleja-kokoelmassa (WSOY 2013) ja Maailma on sun -antologiassa (Tammi 2014).

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle