Billy Elliot on valloittanut maailmaa elokuvana – nyt myös ylistettynä musikaalina, jossa villeimmät unelmat käyvät toteen.

Suurmusikaali BILLY ELLIOT(Billy Elliot the Musical) valmistuu Vaasan kaupunginteatteriin 16. syyskuuta 2107. Maailmanlaajuisen menestyksen saavuttaneen brittimusikaalin on käsikirjoittanut Lee Hall. Musikaalin ohjaajana vierailee Jakob Höglund.

Billy Elliotin tapahtumat sijoittuvat 1980-luvulle pohjoisenglantilaiseen kaivoskaupunkiin, jossa on meneillään pitkittynyt kaivosalan lakko. Maanlaajuiset lakot ovat vastalause Margaret Thatcherin hallituksen päätökselle lakkauttaa pohjoisen kannattamattomia hiilikaivoksia. Tarinan päähenkilö, 12-vuotias Billy on äiditön poika. Hän elää isoäitinsä sekä kaivoksessa työskentelevien isänsä ja veljensä kanssa. Billy harrastaa nyrkkeilyä, kuten seudun poikien oletetaan tekevän. Balettisali vetää poikaa kuitenkin enemmän ja salaa isältään hän vaihtaa nyrkkeilyharjoitukset balettitunneiksi. Billy haaveilee tanssijan urasta ja ponnistaa eteenpäin huolimatta perheen vastustuksesta ja kaupunkilaisten ennakkoluuloista. Ja usko unelmaan kantaa kauas - koko työläisyhteisö näkee Billyn unelmassa lopulta vertauskuvan paremmasta tulevaisuudesta.

Luvassa on unohtumaton musikaalielämys: Elton Johnin säveltämä musiikki, vauhdikkaat tanssikohtaukset ja huumorilla höystetty koskettava tarina. Musikaalin koreografian suunnittelee Jakob Höglund yhdessä vaasalaisen tanssinopettajan Ida Jousmäen kanssa, joka tulee tanssikoulu Kipinästä. Lavastajana vierailee tukholmalainen Sven Haraldsson. Puvut suunnittelee Heidi Wikar. Musikaalissa soittaa 9-henkinen orkesteri kapellimestari Sauli Perälän johdolla.

Musikaalin näyttämöharjoitukset alkavat suurella näyttämöllä pääsiäisen jälkeen huhtikuussa.

Suuri esiintyjäjoukko. Pääroolissa vuorottelee kolme vaasalaispoikaa

Musikaalin nimiroolissa Billynä vuorottelee kolme vaasalaispoikaa: Silas Lorenz, Robin Asukas ja Kalle Lorenz. Billyn isää Jackieta näyttelee Timo Luoma, isoaveljeä Tonya Oiva Nuojua ja tanssinopettajaa Mrs Wilkinsonia Emmi Kangas. Muissa rooleissa nähdään teatterin näyttelijät Marika Westerling, Kirsi Asikainen, Lauri Kukkonen, Ville Seivo, Toni Ikola ja Reetta Kankare sekä tanssijat Filip Ohls, Sara Sellberg, Miika Alatupa ja Kimmo Alakunnas. Esiintyjäryhmässä on mukana myös suuri joukko avustajia, mm. 30 lasta ja nuorta, joilla kullakin on oma rooli ja jotka vuorottelevat kahtena eri ryhmänä esityksissä.

Billy-koulusta valmennusta lapsiavustajille

Ohjaaja-koreografi Jakob Höglund on innoissaan musikaalista:

- Billy Elliot on pitkäaikainen unelmani ja suurin musikaali, mitä olen koskaan ohjannut. Ensemblessä on kaikkiaan lähes 50 henkeä, heistä lavalla kerrallaan 35 henkeä. Harjoitusjakso on kaikkiaan vuoden pituinen.

Billy Elliotissa on avustajina 30 iältään 9-15-vuotiasta tyttöä ja poikaa, jotka valittiin mukaan suuressa koe-esiintymistilaisuudessa toukokuussa 2016. Lapset ovat saaneet viime elokuusta lähtien valmentavaa opetusta ns. Billy-koulussa: laulu-, teatteri- ja tanssitunnit ovat pyörineet kolmesti viikossa yhteistyössä tanssikoulu Kipinän kanssa.

- On hienoa, että olen saanut tehdä lasten kanssa työtä koko kauden. Tämä on pitkä prosessi ja hieno yhteinen matka. Olen oppinut tuntemaan lapset ja he minut. Luotan heihin. Kaikilla on haastavat roolit. Haluan, että lapset kokevat olevansa mukana jossakin suuressa. He kaikki ovat tärkeitä esityksessä, Jakob Höglund sanoo.

- Vaasalaisyleisö on jo tutustunut minuun ohjaajana. Mutta tässä esityksessä toivon, että yleisö saa nähdä minussa ohjaajana uusia puolia ja yllättyä, Höglund jatkaa. - Billy Elliotin tarina on vahva. Kaivosyhteisön karun arjen keskeltä nousee toivo, jonka Billyn tanssi sytyttää. Tarina tulee iholle, roolihenkilöt ovat koskettavia ja saamme tuntea heidän ilonsa ja surunsa. Haluan kertoa tarinan jännittävällä koreografisella muotokielellä koko ensemblen avulla. Ja koreografia on haastava: siinä on monia vaativia tanssityylejä, kuten mm. balettia, street-tanssia, jazz-tanssia ja numero, jossa koko ryhmä steppaa lavalla.

Menestysmusikaali maailman näyttämöillä

Billy Elliot -musikaalin pohjana on Lee Hallin käsikirjoitus elokuvaan Billy Elliot, jonka Stephen Daldry ohjasi vuonna 2000. Lee Hallin ja Elton Johnin luoma musikaaliversio kantaesitettiin Lontoossa vuonna 2005. Kotimaassaan lukuisia teatterialan arvostettuja palkintoja voittanut musikaali on ensi-iltansa jälkeen valloittanut teatteriyleisöt ympäri maailmaa, sitä on esitetty Euroopassa mm. Norjassa, Hollannissa, Tanskassa, Virossa, Italiassa ja Ruotsissa. Billy Elliot on esitetty suurella menestyksellä myös USA:ssa, Kanadassa, Koreassa ja Australiassa.

Vaasan kaupunginteatteri tarttuu suurmusikaaliin toisena teatterina Suomessa – aiemmin sitä on esitetty vain Helsingin kaupunginteatterissa (2015).

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle