Jakob Höglundin ohjaama tuore musikaalitulkinta Myrskyluodon Maija on syksyn 2018 avaus

Syksyllä 2018 Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistoon palaa rakastettu musikaali MYRSKYLUODON MAIJA. Anni Blomqvistin (1909-1990) romaaneihin pohjautuva musikaali kertoo Maijasta ja hänen perheensä elämästä 1800-luvun puolivälissä Ahvenanmaan saaristossa Myrskyluodolla. Musikaalin on kirjoittanut Jussi Helminen ja säveltänyt Matti Puurtinen. Musikaali nähdään Jakob Höglundin tuoreena sovituksena. Höglund ohjaa teoksen ja suunnittelee myös koreografian. Hänen aiempi ohjauksensa teoksesta Åbo Svenska Teaterissa saavutti suuren menestyksen kolme vuotta sitten.

Musikaali kertoo Maijasta, joka avioituu nuoren kalastajan Jannen kanssa. Nuoripari muuttaa asumaan kaukaiselle Myrskyluodolle. Meri, sen suuri kauneus ja arvaamattomuus, on läsnä kaikkialla Maijan elämässä - tyynellä ja myrskyssä, läpi vuodenaikojen ja elämän koettelemusten ja onnenhetkien. Maija joutuu kestämään elämässään suunnattoman paljon, mutta jaksaa kuitenkin yhä unelmoida ja rakastaa. Hänen vahvuutensa ihmisenä tekee kovasta saaristolaiselämästä kertovan tarinan kiinnostavaksi myös nykypäivän katsojalle.

Myrskyluodon Maija puhuu luonnon suuruudesta. Se kertoo ihmisen yrityksestä ymmärtää elämää ja elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tulevassa Myrskyluodon Maijan musikaalitoteutuksessa fyysinen ympäristö luodaan näyttelijöiden, koreografian ja neljän elementin, veden, tulen, ilman ja maan avulla. Yleisö saa tuntea luonnon voiman.

              - Myrskyluodon Maija on teos, johon haluan tarttua uudelleen, ohjaaja Jakob Höglund sanoo. - Olen kaivannut esitystä ja on hienoa  saada palata Myrskyluodolle uuden ensemblen kanssa, suomen kielellä ja suurella näyttämöllä.

Musikaalin toteuttaa jo tutuksi tullut suunnittelijaryhmä: Jakob Höglundin työpareina toimivat lavastaja Sven Haraldsson Tukholmasta ja pukusuunnittelija Heidi Wikar Turusta. Puurtisen musiikki soi kansanlaulujen tyyliin sovitettuna, ja orkesteria johtaa Sauli Perälä. Ensi-ilta on 8. syyskuuta suurella näyttämöllä.

Päärooleissa nähdään Maijana Heidi Kirves (vier.) ja Jannena Oiva Nuojua. Muissa rooleissa esiintyvät näyttelijät Kirsi Asikainen, Timo Luoma, Ville Seivo, Kielo Tommila (vier.), Toni Ikola, Jari Hietanen, Anna Lemmetti-Vieri, Reetta Kankare ja Lauri Kukkonen sekä tanssijat Sara Sellberg, Filip Ohls ja Miika Alatupa. Kaikkiaan 25-henkisessä ensemblessä on mukana myös runsas joukko avustajia ja lapsiavustajia. Lapsirooleissa vuorottelee yhdeksän lasta, jotka näyttelevät parhaillaan Billy Elliot –musikaalissa.

Myrskyluodon Maija on esitetty Vaasan kaupunginteatterissa viimeksi 20 vuotta sitten, syksyllä 1997. Blomqvistin romaanisarjasta on aiemmin tehty TV-sarja (1976) ja eri teatteriversioita.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle