Vaasan kaupunginteatterin Suomi 100 -juhlavuoden 2017 näytelmänä nähdään kantaesitys Umpihankeen (työnimi), joka osuu päivänpolttavaan aiheeseen, huippu-urheiluun. Näytelmän teemana on kilpahiihto.

Umpihankeen tutkii kilpailukulttuurissa selviytymistä ja siitä maksettavaa kovaa hintaa kilpahiihdon ja Lahden v. 2001 MM-kisojen perinnön kautta. Näytelmän kirjoittavat Erik Kiviniemi ja Outi Rossi, ja sen ohjaa Erik Kiviniemi. Ensi-ilta on marraskuussa 2017 suurella näyttämöllä.

Kunto- ja kilpaurheilu toimivat yhteiskunnassa elämyksellisenä, voimauttavana moottorina. Menestys suurissa kansainvälisissä kisoissa kohottaa kansallista itsetuntoa. Kilpaurheiluun levinnyt doping-kulttuuri on kuitenkin varjostanut alaa jo vuosia. 90-luvun kansainvälisessä maastohiihtomaailmassa ei ollut mahdollista voittaa ilman tiettyjä lääketieteellisiä manipulaatioita. Kun nämä manipulaatiot Suomen joukkueen osalta kävivät Lahden MM-kisoissa ilmi, seurasi kriisi, jonka yhteydessä urheilijat uhrattiin; joissakin urheilukulttuureissa uhrataan muu suorittamisen maksimalisointiin tähdännyt henkilökunta. Doping-kulttuuri sinällään on vain muuttanut muotoaan ja laajentunut.

Umpihankeen-näytelmässä halutaan tehdä oikeutta Lahden tapahtumissa uhratuille suomalaisurheilijoille. Näytelmä pohtii myös prosessia, jossa urheilijan on mahdollista löytää kahden vuoden kilpailukiellon jälkeen tie takaisin kilpahiihdon huipulle: voittaa henkiset esteet, jotka Lahden katastrofi vääjäämättä muodosti, ja kääntää tappio voimavaraksi.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle