Laihialaisen Teatteri Nuuka Oravan näytelmä UNELMIEN KESÄ 1917 vierailee tammisunnuntaina 28.1.2018 Vaasan kaupunginteatterissa. Juhlanäytös nähdään klo 14 ja klo 19 suurella näyttämöllä.

Heikki Peltomäen kirjoittama Unelmien kesä 1917 vie katsojat sadan vuoden taakse. Tsaarinvalta oli sortunut maaliskuussa, ja se avasi padot. Yhtäkkiä kaikki saattoivat pelkäämättä sanoa mielipiteensä. Ihmiset puhuivat, kirjoittivat ja vaativat asioita, jota oli ennen pidetty mahdottomina. Kesän mittaan kävi kuitenkin ilmi, että yhden unelma saattoi olla toisen painajainen.

Kesä kypsytti monenlaista satoa; ajatus itsenäisestä Suomesta eli yhä väkevämpänä, elintarvikkeiden niukkuus kärjistyi näläksi ja yhteiskuntarauha alkoi rakoilla yhä pahemmin. Tauno ja Aino Jokirinnan pirtistä avautuvat tapahtumiin yllättävän laajat näköalat.

Näytelmän tapahtumat ajoittuvat huhtikuusta 1917 helmikuun alkuun 1918. Kyseessä ei siis ole sotanäytelmä, mutta aikajana sisältää myös tammikuun 1918 viimeisen viikonlopun, tammisunnuntain, jolloin pohjalaiset vapaaehtoisjoukot, Laihian miehet aivan ensimmäisinä, riisuivat aseista alueen venäläiset varuskunnat.

Näytelmässä on 26 puheroolia. Keskeisinä roolihenkilöinä nähdään sekä fiktiivisiä henkilöitä että todellisiin esikuviin pohjautuvia henkilöhahmoja.

Näytelmä elää monella tasolla.
      - Halusin kuvata Suomen historian kaikkein kiinnostavimman vuoden 1917 asioita, tapahtumia ja tilanteita monella tasolla: paikallisesti  Laihialla, valtakunnan tasolla Helsingissä ja Venäjän hajoavan imperiumin pääkaupungissa Pietarissa, kirjoittaja Heikki Peltomäki kuvailee.

Yhteyden eri tasojen välille luovat Santeri Alkion kirjeet päähenkilö Tauno Jokirinnalle, joka on hänen ystävänsä jo lapsuudesta. Päätoimittaja Alkio itse oli juuri tuolloin poliittisen uransa huipulla: eduskunnan varapuhemies, perustuslakivaliokunnan jäsen ja oman eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja. Sen lisäksi hän oli jäsen K.J. Ståhlbergin johtamassa komiteassa, jonka tehtävänä oli määritellä uusi suhde Suomen ja Venäjän välille ja laatia Suomelle uusi hallitusmuoto.

Oman erikoisen taustansa kaikelle muodostaa se, että tavallinen kansa - erityisesti pohjalaiset - katsoi yli ja ohi noiden kaikkien Amerikkaan, josta laajamittainen siirtolaisuus ja sen paluuvirta oli tuonut runsaasti tietoa ja vaikutteita.

Näytelmän on ohjannut Kari Mäki. Näytelmän on tuottanut Laihian Nuorisoseura ry. Projektia ovat olleet tukemassa mm. Yhyres-yhdistys, Euroopan maaseuturahasto, Leader –hanke ja muut yhteistyötahot. Näytelmä oli v. 2017 osana  Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Esitys sai loka-marraskuussa 2017 Laihialla erittäin hyvän yleisömenestyksen ja vastaanoton. 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle