Maailmankuulu avioliittodraama Kuka pelkää Virginia Woolfia? valmistuu ensi-iltaan Vaasan kaupunginteatterissa 13. helmikuuta. Näytelmän ohjaa Erik Kiviniemi. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Maria Antman.

Amerikkalaisen kirjailijan Edward Albeen näytelmä Kuka pelkää Virginia Woolfia? käsittelee ihmissuhteiden vaikeuksia ja monikerroksisuutta. Vanhempi aviopari, George ja Martha, on kutsunut nuorenparin Nickin ja Honeyn luokseen drinkille. Leppoisasti alkanut ilta päätyykin Georgen ja Marthan kiivaaseen välienselvittelyyn, jonka sanailusta saavat osansa nuoret vieraatkin.

Aviopari käy henkistä miekkailua. Kun suojaus pettää, pistot osuvat syvälle. Yli kaksikymmenvuotisen liiton hauraat kulissit säröilevät. Taustalla ovat koetut pettymykset, keskinäinen kauna ja toteutumattomat unelmat. Eikä kaikki ole sitä, miltä näyttää. Martha ja George ovat luoneet oman elämänvalheensa. Mikä onkaan totta, mikä teeskentelyä, leikkiä ja taitavaa peliä? Mitä tapahtuu, jos elämänvalhe paljastetaan?

Kuka pelkää Virginia Woolfia? vangitsee katsojan, se tarjoaa sekä väkevää draamaa että koomisia tilanteita. Näytelmässä kirkastuu Albeen tyyli: taitava kielenkäyttö, yllätyksellisyys, eräänlainen unen logiikka, jossa kummallisetkin asiat voivat olla mahdollisia.  Replikointi on punnittua, ja repliikkeihin kätkeytyy erilaisia merkityksiä. Sanoa jotakin ja tarkoittaa ihan muuta on Albeen henkilöiden taituruutta.

Who’s Afraid of Virginia Woolf? sai kantaesityksensä New Yorkissa vuonna 1962 ja oli välittömästi suuri menestys. Teos on kirjailijan näytelmistä tunnetuin ja myös eniten esitetty hänen näytelmistään Suomessa. Vaasan kaupunginteatterissa näytelmää ei ole aiemmin esitetty.

Näytelmän rooleissa esiintyvät Jari Hietanen (George), Kirsi Asikainen (Martha), Lauri Kukkonen (Nick) ja Emmi Kangas (Honey).

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle