Ajankohtaista kuva4

Vaasan kaupunginteatteri, Isä. Kuva: Linus Lindholm. Kuvassa vasemmalta Leena Nuora, Jorma Tommila ja Ville Härkönen.

 

Ranskalaisen Florian Zellerin menestysnäytelmä Isä saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa helmikuussa vierailevan ohjaajan Hanna Ojalan tulkintana. Zellerin näytelmä kertoo muistisairaan isän ja huolestuneen tyttären tarinan –molempien näkökulmasta.

Näytelmä kuvaa isä Aarnen arkea, jossa tavarat hukkuvat kaiken aikaa, hoitajat vaihtuvat ja tytär puhuu jo laitoksesta. Aarne on päättänyt, ettei aio lähteä kodistaan, muttei ole enää varma, onko tämä hänen kotinsa ja onko tuo hänen tyttärensä. Isä antaa yleisön kokea, miltä elämä tuntuu, kun muisti ei toimi, ja läheinen muuttuu yhä vieraammaksi.

Intensiivinen, välillä trillerimäisen jännittävä ja väistämättä traaginen näytelmä kysyy, millainen vastuu lapsella on vanhemmastaan ja millaista elämä on ilman muistia. Esitys pitää katsojan otteessaan loppuun asti, ja käsittelee suuria kysymyksiä elämästä, identiteetistä, rakkaudesta ja kuolemasta.

Isä on ohjaaja Hanna Ojalan toinen ohjaus Vaasan kaupunginteatteriin. Ojala on ohjannut kaupunginteatterille aiemmin näytelmän Luonnon laki, jota esitettiin vuonna 2017. Isä-näytelmän lavastuksen ja puvut suunnittelee vierailijana Aili Ojalo.

Näytelmän nimiroolissa isänä nähdään Jorma Tommila. Tyttären roolissa on vieraileva näyttelijä Leena Nuora. Muissa rooleissa esiintyvät Ville Härkönen, vieraileva näyttelijä Pauliina Palo, Essi Hurme ja Lauri Kukkonen.

Isän ensi-ilta on 16. helmikuuta Vaasan kaupunginteatterin Julia-näyttämöllä.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle