Juha Jokelan tuore näytelmä SUMU vie innovaation, politiikan ja idänkaupan maailmaan. Väkevästi tässä ajassa liikkuvan terävän ja älykkään komedian on ohjannut Erik Kiviniemi ja lavastanut ja puvustanut Maria Antman.

Sumu kertoo kolmen miehen pyörittämästä Somnimag-nimisestä yhtiöstä, joka on kehittänyt huippukeksinnön: aivotutkimukseen soveltuvan mullistavan tarkan laitteen. Kallis laite tarvitsee ulkomaiset markkinat, ja aivokuvantajaa lähdetään työ- ja elinkeinoministeriön tuella viemään Venäjälle.

Eletäänhän vuotta 2014. Somnimagin edustajat huomaavat, että bisneksen tekeminen suurvallan kanssa vaatii aivan omat pelisääntönsä. Ilmapiiriä viilentävät Venäjän Ukrainan-politiikka ja EU:n talouspakotteet. Miten pienen Suomen pitäisi toimia suhteessa suureen itänaapuriin?
Somnimagin toimitusjohtaja Olli pyrkii diplomaattisesti pitämään suhteet kunnossa kaikkiin tahoihin, mutta on pian pahassa välikädessä, kun firman johtava tutkija, suorasuu idealisti Taisto vastustaa koko Venäjä-yhteistyötä ja firman myyntitykki Jone taas on valmis lahjontaan ja melkein mihin vain, kunhan kauppa syntyy.

Juha Jokela on nimennyt näytelmänsä alaotsikoksi Itsesensuurikomedian. Tarina punoo oivaltavasti ja purevan hauskasti yhteen liike-elämän, tieteen, politiikan ja etiikan näkökulmia. Komiikka syntyy henkilöiden inhimillisyydestä ja tunnistettavuudesta ja kommunikaation vaikeudesta. Siitä, että jotkut asiat sanotaan suoraan – ja toisia vältetään sanomasta. Ainakaan ääneen.

Sumu saa ensi-iltansa 23. helmikuuta 2018 Vaasan kaupunginteatterin Julia-näyttämöllä.Näytelmän rooleissa esiintyvät Jorma Tommila, Jari Hietanen, Oiva Nuojua, Kirsi Asikainen, Essi Hurme, Ville Härkönen, Emmi Kangas ja Miia Kahila.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle