Vaasan kaupunginteatterin ajankohtainen näytelmä UMPIHANKEEN – sinivalkoinen hiihto kuvaa kilpahiihdon maailmaa ja menestyksen hintaa, mestaruutta ja sankaruutta. Näytelmä on kantaesitys ja sen on ohjannut Erik Kiviniemi.

Erik Kiviniemen ja Outi Rossin kirjoittama Umpihankeen vie Lahteen vuoden 2001 hiihdon MM-kisoihin. Yksi hiihtäjistä etsii vielä itseään maailmaluokan hiihtäjänä, toisen menestyksekäs ura on jo loppusuoralla. Maajoukkueen hiihtäjiin on asetettu suuret odotukset ja paineet kasvavat. Tiedetään, että kovassa kisassa menestys ei ole mahdollista ilman kaikkia valmennuksen keinoja, joita muutkin käyttävät. Kun suomalaishiihtäjät jäävät kisoissa kiinni kielletyn aineen käytöstä, syntyy skandaali. Tilille joutuvat urheilijat, valmentajat, hiihtojohto ja lääkärit. Kuka kantaa lopulta vastuun?

Urheilijoille oikeutta

Umpihankeen tutkii kilpaurheilun kautta suomalaisuutta. Urheilu herättää voimakkaita tunteita niin kilpailijoissa kuin katsojissa. On lupa liikuttua Maamme-laulusta ja siniristilipusta, kokea hurjaa riemua ja kirvelevää pettymystä, kyynelehtiäkin. Kilpaurheiluun liittyvä raha ja julkisuus kasvattavat odotuksia.

- Huippu-urheilija on mestari ja monelle hän on myös sankari, sanoo näytelmän ohjaaja Erik Kiviniemi. - Olemme valmiit voittamaan urheilijoiden kanssa – mutta emme häviämään. Saako sankari epäonnistua?
- Haluan Umpihankeen-näytelmässä tehdä oikeutta Lahden tapahtumissa uhratuille suomalaisurheilijoille. Tuolloin tilanne kärjistyi ja siihen ylireagoitiin. Media ja yleinen mielipide rankaisivat mielestäni urheilijoita kohtuuttomasti. Aiheesta pitää voida keskustella. Teatterin tehtävä on avata tätä keskustelua.

Kriisissä on vaakalaudalla ammattiurheilijan ura. Näytelmä osoittaa kuitenkin, että luottamus voidaan rakentaa uudelleen. Tappion ja vaikeuksienkin jälkeen on mahdollista löytää tie takaisin huipulle.

Kilpaurheilun eri puolet

Näytelmä pohtii kilpaurheilun eri puolia. Millaista on huippu-urheilijan arki? Miten paljon hän on valmis panostamaan ja minkä hinnan hän joutuu työstään maksamaan? Miten vastuu sijoittuu kaupallisten rahoittavien tahojen, katsojien, median ja urheiluorganisaatioiden verkostossa?

Kirjoittajat ovat etsineet näytelmän taustamateriaalia maastohiihtourheilua ja valmennusta koskevasta kirjallisuudesta, lehdistä, dokumenteista ja haastatteluista. Mutta vaikka mukana on suomalaisen maastohiihdon historiaan liittyviä tapahtumia, itse tarina on fiktiivinen, tekijöiden kautta suodattunut versio siitä, mitä huippu-urheilun kulissien takana voi tapahtua.

Umpihankeen-näytelmän on lavastanut ja puvustanut Maria Antman. Rooleissa esiintyvät Ville Seivo, Oiva Nuojua, Jorma Tommila, Kirsi Asikainen, Emmi Kangas, Reetta Kankare, Ville Härkönen, Jari Hietanen, Timo Luoma, Filip Ohls ja Miika Alatupa.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle